Vychutnávání

Existuje velký rozdíl mezi profesionální degustací kávy a vychutnáním kávy po dobrém menu. Pokud chceme kvalitu kávy objektivně zhodnotit, začínáme od vzhledu. Hustota a barva pěny, stejně jako odstín kávy hodně napoví o použité surovině a kvalitě umletí. Pěna by měla mít barvu lískového ořechu a měla by být celistvá a kompaktní. Káva by měla mít výrazně tmavou až černou barvu, která by měla být, při nabráni na lžičku, jen těžko průhledná. Aroma kávy je poměrně bohaté a záleží na stupni pražení a čerstvosti mletí, jak výrazně se bude projevovat. Buketní tóny jdou od lehce dřevnatých, přes chlorofylové až po výraz páleného dřeva. Aroma se může také projevovat čokoládovými, oříškovými, kakaovými, nebo karamelovými podtóny.

Chuť může být lehká, sametová, hedvábná, nebo středně plná až po plnou, opulentní chuť mnohdy s obsahem tříslovin. Důležitý je i pocit, který káva zanechává v ústech a celkový komplexní dojem. Při odborné degustaci se káva pouze ochutnává, ale nepolyká.

zdroj: jaknakavu.eu