Společenské pití

Existuje několik důležitých aspektů, které není možné při přípravě kávy opomíjet,ať už je podávána kdekoli.

Jde především o kvalitu vody a její teplotu, která by nikdy neměla přejít varem (výjimkou je samozřejmě klasický arabský způsob přípravy). Příliš tvrdou vodu je dobré změkčit několika zrnky soli nebo jedlé sody. Káva má potom nesrovnatelně lepší chuť.

Dále jde o kávovníkové zrno, které by samozřejmě mělo být čerstvé. Vůně starých pražených zrn se mění mění v zápach. Při mletí v elektrickém mlýnku je třeba brát v úvahu, že přehřátý mlýnek odebírá kávě aroma. Různá příprava kávy také vyžaduje jiný stupeň mletí. A konečně, káva by se měla připravovat v předem vyhřáté konvici, samozřejmostí by mělo být i předehřátí šálků.

Káva se musí podávat horká, přesně vyjádřeno slovy labužníka "je lépe čekat na kávu, než nechat kávu čekat".

Důležité je i to, vypít horkou kávu co nejdříve a nenechávat ji zbytečně dlouho chladnout. Ze studeného nápoje totiž vyprchají veškeré aromatické látky a chuť kávy se změní, samozřejmě k horšímu.

Šálek kávy Káva by se měla vždy doma servírovat před hostem a dolévat postupně, první doušek má být ochutnán přímo ze šálku, nikoli ze lžičky. Ta do úst, stejně tak jako nůž, nepatří!

U lžiček také platí zásada, že její velikost je přiměřená k velikosti šálku. Pokud se cukr po zamíchání v šálku rozpustil, dále už kávu v žádném případě lžičkou nemícháme a to ani v případě nudíme-li se.

Není na závadu, když se ke kávě podává i konvička se smetanou nebo sklenice s vodou či kostkami ledu.

Černá káva se servíruje většinou po ukončení celého menu nebo jen jako samostatné pohoštění návštěvě.

V případě, že jsme nuceni sedět daleko od stolku s naservírovanou kávou, pak si vezmeme šálek spolu s podšálkem do levé ruky a pravou neseme šálek k ústům. Pro leváky to platí samozřejmě obráceně.

Kávová skvrna A pokud se nám v této poněkud nepohodlné pozici "podaří" se kávou polít, zapamatujme si radu, jak kávové skvrny odstranit: - zásadně je musíme vyčistit co nejdříve, většinou stačí vyprání v horké vodě. Bavlnu případně vlnu ve vodě mýdlové, k syntetickým látkám musíme přidat líh.

A na závěr ještě jedna rada, pro docílení pěkné pěny se káva nejprve zalije malým množstvím vody, zbytek se znovu přivede k varu a pak se šálek dolije.

Chuť kávy se dá ještě vylepšit přidáním maličkého množství kakaa.

zdroj: jaknakavu.eu