Rozpustná káva

Znalci i odborníci kávového průmyslu odmítají rozpustnou kávu nazývat kávou. Jinak tomu je u obchodníků. Rozpustná káva získává rok od roku pevnější místo na trhu a nahrazuje tak kávu zrnkovou. Mladí lidé po ní rádi sáhnou jako po praktické alternativě velkých neskladných espresso přístrojů a překapávačů.

Rozpustná káva není ropným produktem a není ani výdobytkem moderních laboratoří, jak se mnozí domnívají. První granule vyrobil japonský vědec Sartori Kato roku 1901 v Chicagu. O osm let později byla instantní káva bežně k dostání na americkém trhu. Avšak největší úspěch takto vyráběné kávy zaznamenala až firma Nescafé. Její výrobce, společnost Nestlé, tehdy pomáhala Brazílii s řešením problému nadbytku kávových bobů. A stala se tak synonymem pro rozpustnou kávu.

K výrobě granulí není za potřeby nějaké velké vědy ani složité chemie. V prvních fázích se s boby nakládá podobně jako při výrobě mleté kávy. Zrna jsou pražena a pomleta. Následně pak takto namletá směs prochází sérií speciálně upravených kávovarů za vytvoření silně koncentrovaného sirupu. Z něj pak vznikájí granule sušením. To lze provádět dvěma způsoby ( vymrazování, sprejování ).

Sprejování je snažším postupem, kdy je sirup vháněn horkým vzduchem do sloupovité nádoby. Po ochlazení padají na dno samotné částečky rozpustné kávy. Při této metodě vznikají různě velké tmavohnědé granule. Nevýhoda je využívaní horkého vzduchu, který odebírá kávě některé z přírodních charakteristik.

Dražší a kvalitnější metodou sušení je tzv. Vymrazování. Tenká vrstva sirupu je zamražena na teplotu -40°C. Poté rozbita na menší kousky a vložena do vakua, jenž má schopnost výrazně snížit bod varu vody ve směsi. Voda se pak při nízké teplotě odpaří a zanechá jen vysoce kvalitní granule se zachovanou chutí kávy. Barva této rozpustné kávy bývá světlejší než v předchozím případě a granule mají téměř stejnou velikost.

zdroj: jaknakavu.eu