Pražení

Pražení kávy je jednou z nejdůležitějších operací v procesu zpracování. Velmi pomalým procesem se zelená, nepoživatelná zrna přeměňují na klasickou kávu, tak jak ji známe z obchodu, a vytváří se typická vůně a chuť. Vlivem vysoké teploty 160-220 °C dochází uvnitř kávového zrna k chemické reakci, kdy se přeměňuje škrob na cukr, tvoří se a odbourávají různé druhy kyselin a bílkoviny se mění na peptidy, které se vylučují jako oleje. Zároveň dochází k odpařování vlhkosti a oxidu uhličitého, čímž se vytváří uhlík. Neobyčejně významnou roli během celého pozvolného procesu hraje přesná regulace teploty a času pražení. Pro obohacení aroma a chuti se v některých zemích ke konci pražení přidávají některé druhy koření, například skořice, hřebíček nebo zázvor, které velmi příjemně upraví finální vjem.

zdroj: jaknakavu.eu