Mistr kávy

Všichni milovníci kávy, kteří poprvé ochutnali espresso vyrobené na speciálních strojích byli jistě nadšeni faktem, že vznikla nová profese: barman kávy neboli barista. Díky tomu se na náš stůl dostává káva upravená na mnoho způsobů a její tvůrci mohou při přípravě uplatnit také svou fantazii. Vzniká tak káva s osobitou chutí a vůní. V neposlední řadě upoutá i svým vzhledem, protože kávový barman vtiskne nápoji také originální podobu.

Mistr kávy V roce 1998 byla založena mezinárodní organizace Speciality Coffee Association Of Europe (SCAE). Tato organizace každoročně pořádá soutěže mistrovství světa baristů, které se konají v různých městech světa. V letošním roce půjde již o 6. ročník a uskuteční se v americkém Seatlu. V České republice probíhá obdobná národní soutěž s názvem "Mistr kávy" a její organizací je pověřen koordinátor SCAE a velký milovník kávy Roberto Trevisan.

Mistr kávy Cílem soutěže je docílit, aby se káva servírovala zákazníkům v co nejlepší kvalitě a chuti a samozřejmě na profesionální úrovni. Podporuje se kreativita a tvořivost barmanů, u servírovaných nápojů musí ale vždycky převládat chuť kávy, přestože se nápoje mohou podávat připravené podle speciálních receptur například s jogurtem, mlékem nebo dokonce s paprikou. Soutěž podporuje nejen přátelství mezi milovníky kávy, ale umožňuje výměnu nápadů a informací. A protože s nekvalitní surovinou neudělá zázrak ani ten nejlepší barista, je třeba mít dostatek informací jak s kávou pracovat, jak ji správně uchovávat a připravovat. Jedině tak je zaručeno, že barista dokáže vybrat kvalitní surovinu a na základě poznatků připravit skvělý nápoj. Samotná soutěž si klade za cíl co nejvíce rozšířit kulturu kvalitní přípravy espressa. Na každého soutěžícího dohlíží odborná šestičlenná porota, složená ze dvou techniků a čtyř degustátorů. Není jednoduché soutěžit pod odborným dohledem, zvláště když při soutěži musí kávový barman zvládnout ještě komunikaci s moderátorem soutěže i s porotci a při tom všem během 15 minut připravit 4 espressa, 4 cappuccina a 4 volné nápoje na bázi espressa.

Aby výsledný efekt byl dokonalý, předchází tomu všemu věc nejnáročnější a tou je regulace kávomlýnku. Porota hodnotí dodržování všech postupů, časový limit, zručnost barmana a chuť připravených nápojů. Každý soutěžící, který se zúčastní kvalifikace, semifinále nebo finále získává certifikát se svým jménem a počtem získaných bodů. Pro šest finalistů byly sklárnami v Novém Boru vytvořeny poháry, speciálně navržené pro tuto soutěž. mistr kávyVítěz finále soutěže "Mistr kávy" je nominován na mistrovství světa baristů (WBC). Obě soutěže, "Mistr kávy" i WBC jsou pro baristy obdobné jako pro sportovce olympijské hry. Každý ze soutěžících má touhu ukázat světu, že doba, kdy byla káva fádním nápojem už skončila. Soutěž není pouze profesionálně prestižní záležitostí jednotlivých soutěžících, ale zároveň jde také o prestiž kaváren a provozoven, v nichž baristé své kávové umění provozují. Semifinále i finále soutěže je spojeno s prezentací firem obchodujících s kávou. Představují se tu nejen velké nadnárodní společnosti, ale také menší obchodní firmy.

zdroj: jaknakavu.eu