Espresso

Espresso je jemně mletá pražená káva v množství 14g (7g), upěchovaná silou 20 kg (v páce) a uvařená kávovarem prostřednictvím změkčené vody o teplotě 90 °C a pod tlakem 9 barů. Doba průtoku vody přes kávu by měla být v rozmezí 20 – 30 sekund, za kterou musí natéct 30 ml emulze.

Příprava

Káva se namele v kávomlýnku, dávka (zpravidla 7 gramů) se dá do páky, vloží do kávovaru, jímž přes ni pod stálým tlakem kolem devíti barů protéká voda.

Pravé italské espresso vytéká 25 sekund a obsahuje 30 ml vody. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, i u nás je známá pod názvem crema. Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak daný např. velkým manuálním stlačením kávy ve filtru a výsledkem může být "přepálená" chuť nápoje. V České republice se většinou pije espresso lungo, které je připravené také ze 7 gramů kávy, ale obsahuje více vody (80–200 ml). Existují nápoje s menším objemem vody, např. ristretto (cca 20 ml).

zdroj: jaknakavu.eu